Rozmowy o modzie mogą się odbywać przy różnych napojach, tych procentowych oraz tych z zawartością kofeiny. Pierwszy typ, raczej spożywa się wieczorem, w ciągu dnia jak i o poranku, najlepiej sprawdza się kawa. Decydując się na filiżankę tego naparu warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach i sposobach jej serwowania. Zamawiać capuccino we włoskiej kawiarni po godzinie dwunastej możemy spodziewać się zdziwienia na twarzy baristy, gdyż jest to raczej typ kawy podawany rano do słodkiego rogalika. W tym materiale postanowiłem zgłębić kilka faktów oraz przedstawić pięć sposobów serwowania kawy, o których każdy, stylowy mężczyzna powinien wiedzieć.
Krótka historii kawy
Kawa to napój sporządzany na bazie palonych, a następnie mielonych bądź poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Sama nazwa prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa kahwa, a do większości języków europejskich przeniknęła od tureckiego słowa kahve. Ziarna kawy wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p. n. e. Były spożywane po ugotowaniu, a preparowanie ziaren poprzez prażenie prawdopodobnie zostało opracowane i zapoczątkowane w Jemenie. Z odkryciem kawy wiążą się dwie legendy. W pierwszej, zasługi odkrycia właściwości owoców kawowca przypisuje się sufiemu Shaikh ash-Shadhilemu. Podróżując po Afryce, podobno przypadkiem, natrafił na stado pobudzonych kóz. Zjadając owoce, którymi żywiły się zwierzęta odkrył ich pobudzające właściwości na organizm człowieka. Druga natomiast za odkrywcę właściwości pobudzających owoców kawowca przypisuje się pasterzowi o imieniu Kaldi.
5 sposobów serwowania kawy, które powinieneś znać!
Sposobów serwowania kawy jest wiele i często są one uzależnione od umiejętności czy wyobraźni baristy. Niezależnie od tego jak smakuje podany napar, jego bazą jest espresso, które pije się również bez żadnych dodatków. Poniżej przedstawiam popularne sposoby podawania kawy, które znajdują się w menu niemalże każdej polskiej kawiarni.
Espresso
Czyli esencja smaków i aromatów, które zawarte są w ziarnach kawowca skoncentrowanych w 30 ml naparu. Kawa ta powinna być podawana w porcelanowych filiżankach o pojemności 50 ml. Często jako dodatek podaje się do niej niewielki kawałek kruchego herbatnika. Warto też podkreślić, że samo espresso nie ma właściwości pobudzających, gdyż filiżanka tego naparu zawiera nawet o połowę mniej kofeiny niż kawa parzona w ekspresach przelewowych. W tym przypadku, liczą się przede wszystkim doznania smakowe i zapachowe. Podawaną do tak zaserwowanej kawy wodę w szklance, o temperaturze pokojowej, wykorzystujemy do przepłukania kanalików smakowych przed skosztowaniem pierwszego łyku naparu. Często zaleca się picie jej po posiłku na poprawę trawienia. Dobrze przyrządzone espresso z wysokiej jakości ziarna poznaje się po grubej, ciemno brązowej piance, zwanej cremą. Espresso można słodzić. Kawa ta jest bazą do pozostałych sposobów serwowania kawy.
Espresso macchiato
Tak jak już napisałem wyżej, bazą tej kawy jest espresso, które dodatkowo podaje się ze spienionym mlekiem (zimnym lub ciepłym). Serwowane jest również w niewielkich filiżankach.
Cappuccino
Ten sposób serwowania kawy jest niezwykle popularny we Włoszech i na równi z pizzą czy makaronem uznawany jest za jeden z symboli tamtejszego stylu życia. Sam sposób serwowania został wynaleziony przez mnichów z zakonu kapucynów i na ich cześć ten sposób serwowania został nazwany (cappuccino). Ten typ „napoju” kawowego składa się z trzech równych części: espresso, ciepłego mleka i spienionego mleka. Podaje się ją rano do słodkich przekąsek (słodkich rogalików) lub przed południem. Będąc we Włoszech, nietaktem jest zamawianie tej kawy w godzinach popołudniowych lub wieczorem. Podaje się ją w filiżankach porcelanowych o pojemności 100-150 ml. Możemy wyróżnić trzy rodzaje cappuccino;
- cappuccino chiaro
- cappuccino scuro
- cappuccino freddo (na zimno)
Caffe latte
Jest to kolejny, popularny sposób serwowania kawy. Składa się on z dwóch składników, espresso (1/3 napoju) i spienionego mleka (2/3 napoju). Caffe Latte serwuje się w godzinach porannych i podaje się ją ze słodkimi rogalikami typu „croissant. Ten rodzaj kawy serwowany jest w wysokich szklankach.
Latte Macchiato
Ostatnim popularnym sposobem serwowania kawy, o którym chciałbym w tym materiale napisać; jest Latte Macchiato. „Napój” ten składa się z trzech składników: mleka, espresso i spienionego mleka. Pierwszą warstwę stanowi ciepłe mleko, na które wlewa się mleczną pianę. Dopiero po wykonaniu dwóch warstw, delikatnie po ściance wlewa się porcję espresso. Ten rodzaj kawy serwowany jest w dużej przezroczystej szklance z uchem, a spopularyzowali ją Amerykanie. Często mylona jest ze zwykłym Latte. Różnica jednak jest w sposobie dodawania poszczególnych składników. W Latte Macchiato, najpierw wlewa się ciepłe mleko, spienione mleko i na końcu espresso, w ten sposób uzyskuje się efekt trzech warstw. W Latte pierwsze wlewa się espresso.
Rodzaje filiżanek/szklanek a sposób serwowania kawy
Każdy z powyżej opisanych sposobów serwowania kawy składa się z różnych składników i różni się objętością, stąd też espresso, espresso mocchiato czy caffe latte podawane jest w innych, przystosowanych filiżankach bądź szklankach. Dzięki temu w pełni można delektować się zarówno aromatem i smakiem podawanej kawy.
Bądź zawsze na bieżąco i śledź bloga na FB