Tyskich browarów Książęcych – w ostatni weekend na zaproszenie Browarów Książęcych udałem się do Tychów na zwiedzanie oraz odkrywanie tajemnic, tegoż to właśnie browaru. Podczas weekendowego pobytu ja oraz dziesięciu innych blogerów ściśle związanych z męską tematyką zapoznaliśmy się z procesem wytwarzania piwa, począwszy od wydobycia krystalicznie źródlanej wody, proces selekcji składników wykorzystywanych przy produkcji tego nektaru aż po finalny efekt zwany „piwem”.
Cały wypad był o tyle ciekawszy że naszym przewodnikiem był Pan Leszek Popiołek, główny piwowar Tyskiego Browaru. Tak więc zaskoczenie jakimkolwiek pytaniem naszego przewodnika było nie lada wyzwaniem a wręcz było to niemożliwe.
Na powitanie w hotelowym pokoju czekały na mnie cztery smaki Piwa Książęce, które stanowiły główną bazę do degustacji na jaką zostaliśmy zaproszeni.
Tyle piwa w jednym miejscu.
Pierwszym punktem naszej wizyty stanowiło laboratorium, warzelnia ta zabytkowa oraz ta, która aktualnie jest wykorzystywana do warzenia piwa.
Kolejnym punktem naszej wizyty była rozlewnia, gdzie między innymi mogliśmy zobaczyć linię produkcyjną. Na nasze nieszczęście była sobota a w tym dniu wszystko stoi więc nie mogliśmy zaobserwować tego etapu produkcji piwa w pełnej okrasie.
Ostatnim punktem naszej wizyty było muzeum, w którym mogliśmy zaobserwować unikatowe eksponaty ściśle związane z browarnictwem.